Reform of bathrooms in Public School, Cuevas de San Marcos

09th September 2017 - Office - Comments -

Hello everyone.

Once the holidays have finished and the new school year for children begins, I present the reform of bathrooms at Ciudad de Belda Public School in Cuevas de San Marcos (Málaga), which took place this summer.

1611_01_reformation-bathrooms-school-public-cuevas-de-san-marcos-architect-raul-benitez

They have undertaken the reform of the bathrooms for children and the dining room, incorporating an accessible bathroom and access ramp. Another fundamental idea was to give the facilities a childish air incorporating the colors on the walls and allowing future decorations on doors to use white color and smooth texture.

1611_02_Reformation-bathrooms-school-public-cuevas-de-san-marcos-architect-raul-benitez

Ciudad de Belda Public School is an educational complex in which many of the buildings are more than 30 years old and renewal actions are necessary due to the intense use, deterioration of facilities and new needs.

1611_03_Reformation-bathrooms-school-public-cuevas-de-san-marcos-architect-raul-benitez

One of the primary needs is the elimination of architectural barriers that this school has and, unfortunately, in large numbers.

As the need to incorporate an accessible bathroom that could be used by all primary schools was raised, it was installed in the dining room module adding a wide ramp that would serve the dining room and connect it to the porch.

1611_04_Reformation-bathrooms-school-public-cuevas-de-san-marcos-architect-raul-benitez

The access corridor to the bathrooms and the dining room has been renovated and a new access door has been installed that complies with the current accessibility and fire protection regulations, since it opens outwards and has a sufficient width for the passage of wheelchairs.

The accessible bathroom complies with the regulations on accessibility and serves all primary schools.

1611_05_reformation-bathrooms-school-public-cuevas-de-san-marcos-architect-raul-benitez

The male restroom has been renovated and new urinals and water spouts have been incorporated, adapting everything to the height of the children according to educational regulations and also facilitating the cleaning of the bathrooms and the dining room.

1611_06_reformation-bathrooms-school-public-cuevas-de-san-marcos-architect-raul-benitez

The female bathroom is more accessible by expanding the space inside each cabin, since previously it was very narrow.

1611_07_reformation-bathrooms-school-public-cuevas-de-san-marcos-architect-raul-benitez

In the bathrooms of the children's area, a problem of sanitation that caused unpleasant smells in the building has been resolved, in addition to the complete renovation of the bathrooms.

1611_08_reformation-bathrooms-school-public-cuevas-de-san-marcos-architect-raul-benitez

The male nursery bathroom has been rearranged leaving space for the placement of a future changing room, something very demanded by the staff. The toilets have adapted to the height of children 3-4 years according to educational regulations.

1611_09_reformation-bathrooms-school-public-cuevas-de-san-marcos-architect-raul-benitez

Likewise, the urinals have adapted to the height of the children and a dump of water has been incorporated for cleaning tasks. Hot water network and pre-installation of water heater have been installed for future improvements.

1611_10_reformation-bathrooms-school-public-cuevas-de-san-marcos-architect-raul-benitez

In the female bathroom for children, all the toilets have been adapted to the children's users, reserving a unit for the teachers that can also be used by the children of greater height.

1611_11_reformation-bathrooms-school-public-cuevas-de-san-marcos-architect-raul-benitez

All the toilets in the children's area, except one for the teachers, are of the infantile or low-rise type, facilitating their use by the youngest children.

Each of the toilet cabins has been designed to reduce the claustrophobia in some children by leaving gaps under the doors and not reaching the ceiling with vertical separations, which allows light to enter and give a feeling of spaciousness.

In conclusion, the design and execution of the reform of the bathrooms seeks to create renovated, comfortable and fun facilities for children, in addition to removing architectural barriers, something so necessary is public buildings and even more, when we are talking about the children's collective.

A greeting.

Share it 
Previous Next